Prve domaće sorte GM pamuka na tržištu Indije

Indijska vlada bi uskoro trebalo da dopusti uvođenje na svoje tržište tri nove sorte genetički modifikovanog pamuka koje su razvijene na univerzitetima ove zemlje, pa će tako ovaj GM pamuk biti prva domaća GM biljka na tržištu Indije.

Indijsko Veće za poljoprivredna istraživanja (Indian Council of Agricultural Research) je izdalo preporuku za odobrenje uvođenja semena ovog pamuka na tržište Indije. To će seme moći ponovo da se koristi u uzgoju što će farmerima smanjiti troškove, jer GM pamuk koji se sada uzgaja u Indiji licenciran je od strane velikih kompanija za proizvodnju i prodaju semena, prvenstveno kompanije Monsanto.

Indijske sorte PAU-1, RS 2013 and F-1861 su nastale na osnovu Monsantovog GM pamuka Bollgard-1 za koji je patent istekao 2006. godine. Njihov prinos, po najavama, iznosi oko 500kg/ha, što premašuje prinos konvencionalnog pamuka i blizu je onome koji imaju postojeće GM sorte u Indiji.

„Pozdravljamo potez da se na tržište uvede domaći Bt pamuk, ali ostaje da se vidi hoće li ove sorte biti na jednakom nivou kao i postojeće BG-2 sorte (BG-2 sorta pamuka je ona koju Monsanto sada prodaje farmerima u Indiji, prim. GMO – Reč nauke). Ako im cena bude znatno niža u odnosu na postojeće seme, ove biljke bi mogle biti privlačne za uzgajivače, prvenstveno u područjima koja nemaju velikih problema sa pamučnim moljcima“, izjavio je Kalyian Goswami, izvršni direktor Nacionalne asocijacije za seme Indije (National Seed Association of India).

Ovakav potez vlade Indije dolazi nakon što je kompanija Monsanto odlučila da odloži uvođenje novih sorti u ovu zemlju zbog spora sa kompanijama koje imaju licencu za prodaju njihovog semena u Indiji.

Protivnici genetički modifikovanih useva u Indiji odmah su javno izneli svoje protivljenje ovom najavljenom potezu vlade Indije.

GMO – Reč nauke

 

Izvor: http://www.business-standard.com/article/economy-policy/bt-cotton-centre-to-soon-allow-commercial-use-of-3-locally-made-varieties-117051001022_1.html

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s