Poljoprivreda je (ipak) dobra za pčele

U poslednje vreme medijskim i internet prostorom se proširila kampanja za spas pčela u kojoj se za njihovo loše stanje optužuje poljoprivredna praksa. Grupa naučnika sa Instituta za poljoprivredu Univerziteta u Tenesiju utvrdila je da se opšte zdravlje pčelinjih košnica poboljšava u prisustvu poljoprivredne proizvodnje.

Rad pod nazivom „Poljoprivredni kraj i efekti pesticida na biološke karakteristike pčela“, objavljen u poslednjem broju časopisa Žurnal ekonomske entomologije (Journal of Economic Entomology), bavio se procenom proizvodnje useva, uključujući tradicionalno korišćenje pesticida, na zdravlje pčela. Rezultati su pokazali pozitivnu korelaciju između zdravlja pčela i prisustva poljoprivredne proizvodnje.

„Mi ne tvrdimo da pesticidi nisu faktor u zdravlju pčela. Zabeležili smo nekoliko puta u toku sezone da je korišćenje pesticida uzrokovalo smrt nekih pčela koje su prikupljale hranu“, kaže Mohamed Alburaki, doktor nauka na Odeljenju za entomologiju i biljnu patologiju Univerziteta u Tenesiju i glavni autor ovog istraživanja. „Međutim“, dodaje on, „naše istraživanje je pokazalo da koristi od boljih izvora hrane i veće proizvodnje meda koji su utvrđeni u poljoprivrednim područjima nadmašuju rizike izlaganju poljoprivrendim pesticidima.“

Košnice smeštene u područjima sa umerenom do izraženom poljoprivrednom vegetacijom rasle su brže i dostizale veću veličinu u odnosu na one smeštene u područja sa malo poljoprivredne vegetacije ili bez nje, u kojima su pčele imale problema sa pronalaskom hrane. Iako je u njima zabeleženo manje kontaminacije pesticidima, ova područja nisu pružila dovoljno izvora hrane, pa su dve kolonije pčela propale zbog gladi.

I dok su problemi i fluktuacije u podizanju legla bili izraženiji u područjima bez poljoprivrede, jedan od zanimljivijih nalaza ovog istraživanja pokazao je da su košnice sa najvećim leglom bile one smeštene na područjima podjednako zastupljenim poljoprivrednom vegetacijom, šumama i urbanim predelima. Kao moguće objašnjenje ovog nalaza Alburaki nudi postojanje velikog broja ukrasnih biljaka u domovima i baštama stanovnika naselja što povećava diverzitet polena.

Istraživači su uzeli uzorke polena iz svake kolonije pčela u istraživanju kako bi ih testirali na prisustvo pesticida. Utvrđeni su ostaci fungicida, herbicida i insekticida, ali u dozama daleko manjim od onih koje bi bile opasne za pčele.

GMO – Reč nauke

Izvor: https://ag.tennessee.edu/news/Pages/NR-2017-05-AgGoodForBees.aspx

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s