Genetički modifikovan kupusni moljac kao spas za kupusnjače?

Naučnici su razvili genetički modifikovanog kupusnog moljca koji bi mogao biti trajno rešenje u borbi protiv ove štetočine koja pogađa uzgajivače širom sveta. Genetički modifikovan kupusni moljac nastao je u laboratoriji kompanije Oxitec, koja je već razvila GM komarca u cilju borbe protiv malarije.

„Kupusni moljac je najveća štetočina na biljkama kupusnjačama u SAD-u i ostatku sveta i godišnja šteta koju načini ovaj insekt procenjuje se na 4 do 5 milijardi dolara. Sada su naučnici pronašli novi način borbe protiv ovog insekta koji će, između ostaloga, pomoći i u smanjivanju korišćenja insekticida“, tvrdi nobelovac Ser Ričard Roberts.

Genetička modifikacija se sastoji u sledećem: muškim primercima je ubačen gen koji se prenosi na potomstvo, a koji ubija ženske primerke ovog insekta pre nego što se one dovoljno razviju kako bi se razmnožavale, te se na taj način smanjuje populacija ove štetočine. Budući da se mužjaci pare samo sa ženkama iste vrste, ova metoda ne utiče na korisne insekte. Sam gen nije toksičan niti štetan, pa grabljivci koji pojedu Oxitecovog kupusnog moljca neće imati nikakve štetne posledice.

Ova metoda kod njihovog GM komarca smanjila je populaciju tog insekta za više od 90%, što je fantastičan rezultat i daleko bolji od drugih metoda kontrole ovih insekata koji u najboljem slučaju smanjuju populaciju samo za 50%.

Naučnici sa nekoliko univerziteta u SAD-u već su javno podržali ovaj projekat, uključujući i Dr Pamelu Ronald, biljnu patologinju i genetičarku sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, koja je izjavila kako veruje „da je od izuzetnog značaja da SAD unapređuju sve adekvatne tehnologije koje mogu poboljšati sigurnost hrane na održivi način.“

Naravno, protivnici GMO-a oglasili su se uobičajenim „argumentima“ kao što su pozivi naučnicima da se „ne igraju boga sa budućnošću čovečanstva“ i širenjem straha od katastrofa koje bi mogle zadesiti čovečanstvo kao rezultat otpuštanja ovog GM insekta u prirodu.

Univerzitet Cornell čeka odobrenje za sprovođenje testiranja u prirodnim uslovima.

GMO – Reč nauke

 

Izvor: https://www.forbes.com/sites/kavinsenapathy/2017/05/04/nobel-laureate-sir-richard-roberts-on-gmo-moth-food-security-challenge-ahead-is-formidable/#e2161db624b7

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s