Na bolesti otporan GM paradajz koji Evropa ne želi

Sophien Kamoun studira bolesti biljaka u laboratoriji Sainsbury u Engleskoj, a u martu ove godine je zajedno sa svojim timom objavio naučni rad u kojem se opisuje paradajz koji su stvorili korišćenjem tehnike za uređivanje gena Crispr/Cas9.

Na ovaj način, uklanjanjem dela gena koji se naziva na plesan otporan lokus O, su dobili paradajz otporan na bolest pod nazivom pepelnica paradajza, a koja predstavlja veliki problem za uzgajivače i za koju je potrebna velika količina hemikalija kako bi se kontrolisala.

Ova sorta dobijena u njihovom istraživanju nije se razlikovala od konvencionalne sorte po drugim karakteristikama, ali za konačni zaključak potrebno je još testiranja i to onog u prirodnim uslovima, a to predstavlja, za sada, nepremostiv problem.

Naime, po propisima Evropske unije, ovaj paradajz je nezakonit. Naučnici mogu da ga ispituju u zatvorenim uslovima, ali ne mogu da ga ispituju u prirodnim uslovima, niti da ga stave na tržište.

Evropska unija još uvek ima veoma striktne propise koji onemogućavaju naučnike u sprovođenju ispitivanja u prirodnim uslovima kada se radi o genetički modifikovanim organizmima, pa čak i kada su u pitanju organizmi nastali korišćenjem moderne tehnike Crispr/Cas9.

GMO – Reč nauke

 

Izvor: https://www.wired.com/…/wants-disease-resistant-gm-tomato…/…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s