Da li bi GM insekti mogli da utiču na međunarodnu trgovinu organskom hranom?

kupusni_moljac4

Genetički modifikovani insekti otpuštaju se u prirodu kako bi se kontrolisalo širenje bolesti i štetočina na usevima, ali logistika koja stoji u pozadini možda nije tako jednostavna: ova malena stvorenja bi mogla blokirati globalni izvoz hrane, posebno u GMO-u neskloniju Evropu.

Šta se dešava kada se genetički modifikovani insekti razviju na farmi povrća? Dva istraživača, sa Maks Plank instituta za evolucionu biologiju u Nemačkoj i Univerziteta u Saskačevanu u Kanadi, kažu: zabrana uvoza, ometanje trgovine i nepoverenje potrošača. Njihova je studija objavljena u časopisu Održivost (Sustainability).

Genetička modifikacija insekata koristi se kako bi se stvorila samoograničavajuća populacija. To je tehnološki naslednik tehnike sterilnih insekata, koja se koristi već više od 50 godina, u kojoj se muški primerci sterilišu zračenjem. Zračenje, međutim, može uticati na mnoge različite gene i na sposobnost parenja insekata. Oxitec, kompanija nastala na osnovu istraživanja Univerziteta Oksford, ima preciznije rešenje na umu: jednu genetičku modifikaciju koja utiče samo na sposobnost za život potomaka.

Kompanija je već sprovela značajna terenska ispitivanja, vezana za kontrolu zaraznih bolesti, u Brazilu i SAD-u, a američka Administracija za hranu i lekove (FDA) nije pronašla dokaze o negativnom uticaju. Dok je postojala određena doza javnog zazora od otpuštanja GM insekata, on nije dosegao isti nivo koji prati debatu vezanu za modifikaciju useva.

Oxitecov plan za kontrolu štetočina u poljoprvredi

Oxitecov plan za kontrolu štetočina u poljoprvredi

Oxitec, međutim, razvija i proizvode za kontrolu štetočina u poljoprivredi. Od 2005. napravljeno je malo terensko istraživanje koje je uključivalo otpuštanje modifikovanog kupusnog moljca, česte štetočine, u polje kupusa i brokolija veličine 40 500 m2 na udaljenoj lokaciji savezne države Nju Jork u SAD-u. Ovo prvo ispitivanje GM insekata u poljoprivredi daje za primer naučnicima neke od izazova koje ovaj prilaz može doneti. Insekti će leteti od farme do farme i nema mnogo diskusija na temu sprečavanja kontaminacije u poljima farmera koji ne žele GMO. Trenutno je situacija takva da farmeri ne moraju biti obavešteni o masovnim otpuštanjima.

Posebno ranjiva grupa su organski farmeri koji uveliko zavise od reputacije. Trenutno „100% organsko“ etikete ne uzimaju u obzir okolna terenska ispitivanja, ali to bi se moglo promeniti ako potrošači ovo počnu percipirati kao kontaminaciju GMO-om. Šire gledano, kontaminacija GM insektima bi mogla nagaziti na prste zakona. U Evropskoj uniji, gde odobrenja za GMO zaostaju za onima u SAD-u ili azijskim zemljama, postojanje ovih insekata bi išlo direktno protiv propisa. Gledajući ranije pravne sporove, istraživači kažu da su zabrane uvoza moguće.

I dok postoji naučni konsenzus da su GMO sigurni, a Oxitecova tehnika pokazuje mnogo potencijala kao rešenje za širenje zaraznih bolesti, „otpuštanje letećih genetički modifikovanih insekata bez razmatranja verovatnog uticaja na osetljive grupe farmera nije mudro, niti je potrebno“, kaže jedan od autora, posebno ako tehnologija ne spada u istu košaru kontroverzi kao i GM usevi.

 

Originalan tekst pod nazivom „Could GM Insects impact the international trade of Organic Food?“ dostupan je na internet adresi: http://labiotech.eu/gm-insects-impact-international-trade-organic-food-products/

Prevod: GMO – Reč nauke

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s