Prva GM životinja za ljudsku ishranu

genetically-engineered-salmon-is-perfectly-safe-fda-says
Američka administracija za hranu i lekove (U.S. Food and Drug Administration) odobrila je sredinom novembra 2015. godine prvu genetički modifikovanu životinju namenjenu za ljudsku ishranu. U pitanju je genetički modifikovan losos koji nosi komercijalni naziv AquAdvantage losos. Nakon dugog i iscrpnog ispitivanja, FDA je zaključila kako je meso ovog lososa jednako sigurno za konzumaciju kao i meso konvencionalnog lososa, a ima i jednaku nutritivnu vrednost (U.S. Food and Drug Administration, 2015b).
 
Iako verovatno svima prvo na pamet pada kompanija Monsanto, ovaj GM losos nema nikakve veze sa tom kompanijom. AquAdvantage losos je proizvod male biotehnološke kompanije pod nazivom AquaBounty Technologies čije sedište se nalazi u američkoj saveznoj državi Masačusec. Kompanija je osnovana 1991. godine i njena primarna delatnost jeste istraživanje, razvoj i komercijalizacija akvakultura, tj. životinja koje žive u vodi (AquaBounty Technologies, 2015).
 
AquAdvantage losos genetički je modifikovan tako da raste brže od svog konvencionalnog pandana pod nazivom Atlantski losos. Ovo je postignuto na način da je u njegov genom ubačen konstrukt koji se sastoji od hormona rasta dobijenog iz Chinook lososa i promotera (dela DNK zaduženog za aktivaciju određenog gena) dobijenog iz okeanske ribe Zoarces americanus. Na ovaj način dobijen je losos koji raste tokom čitave godine i koji svoju punu veličinu dostiže za 16 do 18 meseci, za razliku od konvencionalnog Atlantskog lososa koji raste samo tokom proleća i leta, i koji svoju punu veličinu dostiže za 3 godine (U.S. Food and Drug Administration, 2015a).
 
U sklopu evaluacije sigurnosti ovog GM lososa za ljudsku ishranu, FDA je sprovela istraživanje poredeći AquAdvantage losos sa konvencionalnim Atlantskim lososom iste kompanije, kao i sa konvencionalnim lososom jedne konkurentske kompanije. Istraživanje nije pokazalo značajne biološke razlike između ovih vrsta lososa, uključujući tu i neke značajne hormone, kao što su estradiol i testosteron.
 
U cilju osiguravanja da se ovaj GM losos ne ukršta sa divljim vrstama, preduzeto je nekoliko koraka od strane Administracije za hranu i lekove, kao i od same kompanije. Dozvola za uzgoj GM lososa koju je izdala FDA dozvoljava da se GM losos uzgaja na samo dve zatvorene lokacije na kopnu. Jedna se naalazi u Kanadi, a druga u Panami. Obe lokacije imaju višestruke fizičke i hemijske sisteme zaštite koji maksimalno smanjuju mogućnost da neka GM riba, ili njeno jajašce, dospe u prirodu. Ukoliko bi kompanija htela da otvori novu lokaciju za uzgoj GM lososa, morala bi tražiti novu dozvolu.
 
Sa druge strane, sama kompanija koristi tehnologiju za uzgoj koja rezultira time da je 98% lososa koji se uzgaja neplodno. Pored toga, svi lososi koji se uzgajaju na ovim mestima su ženskog pola, što dodatno smanjuje mogućnost ukrštanja sa divljim vrstama lososa. Prirodno okruženje na kojima se nalaze ova dva mesta za uzgoj GM lososa takođe je nepovoljno za razmnožavanje ove vrste ribe (Bodnar, 2015).
 
 
Literatura
 
AquaBounty Technologies (2015). Pristupljeno 21.11.2015. godine u online enciklopediji Wikipedia na internet adresi: https://en.wikipedia.org/wiki/AquaBounty_Technologies
 
Bodnar, A. (2015, November 20). Preventing escape of GMO salmon. Biology Fortified. Pristupljeno na internet adresi: http://www.biofortified.org/2015/11/gmo-salmon/
 
U.S. Food and Drug Administration (2015a). AquAdvantage Salmon Fact Sheet. Pristupljeno na internet adresi: http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/DevelopmentApprovalProcess/GeneticEngineering/GeneticallyEngineeredAnimals/ucm473238.htm
 
U.S. Food and Drug Administration (2015b). FDA Has Determined That the AquAdvantage Salmon is as Safe to Eat as Non-GE Salmon. Pristupljeno na internet adresi: http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm472487.htm

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s