Zakonska regulativa i proces uvođenja GMO na tržište Evropske unije

euFlag

Pre nego detaljnije prikažemo ovaj proces, objasnićemo razloge zbog kojih smo odlučili da se ovom temom pozabavimo na našoj stranici.

Prvi razlog je taj što je država Srbija sebi postavila strateški cilj da se priključi Evropskoj uniji. Zbog toga će, neumitno, morati da dođe do usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s onim u EU. Stoga smatramo potrebnim da se ovaj proces i zakonska regulativa opišu kako bi ljudi bili upoznati s onim što nam predstoji.

Drugi razlog proizlazi iz masovne histerije koju potpiruju borci protiv genetički modifikovanih organizama, ali i borci protiv ulaska Srbije u EU, kojom šire izmišljotine iz kojih se da zaključiti kako Evropsku uniju nije briga za zdravlje svojih stanovnika. Iako ne želimo da se upuštamo u debatu o tome treba li Srbija da uđe u EU, takvi zaključci ne mogu biti dalje od istine, i zbog toga je važno ljudima pružiti istinite informacije.

Treći razlog je taj što smatramo da je proces uvođenja GMO-a na tržište EU najrazrađeniji na svetu.

Zakonska regulativa

Dozvolu za puštanje GM hrane na tržište u Evropskoj uniji moguće je dobiti samo ako ista prođe rigoroznu sigurnosnu proveru. Zakonski okvir za ovu proveru izložen je u dva pravna dokumenta:

1. Direktiva 2001/18/EC Evropskog parlamenta i Veća od 12. marta 2001. godine o namernom otpuštanju genetički modifikovanih organizama u okolinu;

2. Propis (EC) br. 1829/2003 Evropskog parlamenta i Veća od 22. septembra 2003. godine o genetički modifikovanoj hrani za stočnu i ljudsku ishranu.
Njima se GMO definiše kao: “Organizam, sa izuzetkom ljudskih bića, u kojem je genetski materijal izmenjen na način koji se ne dešava u prirodi kroz parenje i/ili prirodnom rekombinacijom”. Iz ove definicije izuzeti su organizmi genetički izmenjeni mutagenezom.

Genetički modifikovana hrana definiše se kao hrana koja: “…se sastoji od, u sebi sadrži, ili je proizvedena od GMO-a”.

Bilo koji genetički modifikovan organizam mora da prođe kroz proces odobrenja pre nego što se pojavi na tržištu. To se odnosi na GMO koji se koriste u proizvodnji hrane za ljude, stoku ili kao seme. Bitno je podvući da svaka GM kultura i svaki tip pojedine kulture mora proći isti proces odobrenja. To znači da, ako kukuruz tipa X1 dobije odobrenje, kukuruz tipa X2 i tipa X3 moraju proći isti proces.

Odobrenje se izdaje ukoliko GMO podleže sledećim kriterijumima:

1. Sigurnost: Proizvod ne sme predstavljati opasnost za ljude, životinje i okolinu.

2. Sloboda izbora: GMO koji prođu odobrenje i dalje podležu određenim kriterijumima. Tako potrošači, poljoprivrednici i kompanije imaju slobodu da prihvate ili odbiju proizvod koji u sebi sadrži GMO.

3. Označavanje: Kada se u nekom proizvodu koristi GMO to mora biti jasno označeno na etiketi.

4. Pratljivost: Oznaka na etiketi mora postojati čak i ako se u finalnom proizvodu ne mogu pronaći tragovi GMO-a. Time se omogućava da se originalni proizvođač može otkriti u bilo kojoj tački proizvodnog lanca.

Proces uvođenja genetički modifikovanih organizama na tržište

Sada ćemo prikazati kako ovaj proces izgleda, korak po korak.

1. Kompanija je proizvela novi GMO. Recimo da je u pitanju nova sorta soje. Pre nego što je u mogućnosti da je izbaci na tržište kompanija se obraća nadležnom nacionalnom telu države članice EU u kojoj se kompanija nalazi.

2. Nadležno nacionalno telo zaprima potrebnu dokumentaciju od strane kompanije koja, između ostalog, mora sadržavati rezultate studije koji pokazuju da ne postoje značajne razlike između ove sorte soje i njenog konvencionalnog pandana, te da ova soja ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, životinja i da ne ugrožava okolinu. Nadležno nacionalno telo tada obaveštava Evropsko telo za bezbednost hrane i prosleđuje mu dokumentaciju.

3. Evropsko telo za bezbednost hrane (skraćeno EFSA od eng. European Food Safety Authority) ima rok od 6 meseci da preda izveštaj Evropskoj komisiji. Najvažniji deo ovog izveštaja je nezavisna naučna procena pristigle dokumentacije.

4. Evropska komisija je primila izveštaj EFSA-e. Izveštaj sada postaje dostupan javnosti. Evropska komisija ima rok od 3 meseca da izda Predlog o izdavanju ili odbacivanju odobrenja za ovu sortu soje. Predlog Komisije može se razlikovati od predloga EFSA-e, ali se on tada mora detaljno obrazložiti. Predlog Evropske komisije se nakon toga šalje na usvajanje Stalnom odboru za prehrambeni lanac i životinjsko zdravlje.

5. Stalni odbor za prehrambeni lanac i životinjsko zdravlje sastoji se od predstavnika svih zemalja članica EU. Odbor može prihvatiti ili odbaciti Predlog Evropske komisije ali samo dvotrećinskom većinom glasova.

6. Ako Odbor prihvati Predlog odluka postaje važeća. Ako je odbaci, Evropska komisija mora preraditi svoju preporuku i poslati novi Predlog odluke. Ako Odbor ne postigne dvotrećinsku većinu na glasanju, Predlog se šalje Veću ministara, a o tome se obaveštava i Evropski parlament.

7. Veće ministara, u slučaju GM kultura, sastoji se od ministara poljoprivrede i ribarstva država članica Evropske unije. O nacrtu Predloga se glasa, a da bi bio izglasan potrebna je dvotrećinska većina. Rok za donošenje odluke je 90 dana. Ukoliko Veće ministara ne donese odluku u tom roku na snagu stupa Predlog koji je donela Evropska komisija.

Svako odobrenje validno je u trajanju od 10 godina. To znači da svaka GM kultura na tržištu nakon perioda od 10 godina mora ponovo da prođe proces odobrenja za nastavak korišćenja na tržištu.

Literatura

European Parliament, Council (2001). Directive 2001/18/EC of the European Parliament and of the Council of 12 March 2001 on the deliberate release into the environment of genetically modified organisms and repealing Council Directive 90/220/EEC. Dokument dostupan na internet adresi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG%3A2001L0018%3A20080321%3AEN%3APDF

European Parliament, Council (2003). Regulation (EC) No 1829/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on genetically modified food and feed (Text with EEA relevance). Dokument dostupan na internet adresi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG%3A2003R1829%3A20080410%3AEN%3APDF

GMO compass – web stranica dostupna na internet adresi: http://www.gmo-compass.org/eng/home/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s