Mit 1: Ne postoje istraživanja koja pokazuju da je GM hrana sigurna

radoviPostoji i verzija mita koja kaže da uopšte ne postoje istraživanja koja ispituju uticaj GM hrane na zdravlje organizma.

Dr. Kristofer Preston (Christopher Preston) sa Univerziteta u Adelajdu objavio je 2011. godine kratak tekst u kojem je izložio rezultate svoje pretrage “PubMed” baze podataka za takvim istraživanjima. U analizu su ušli radovi koji su zadovoljili sledeće kriterijume:

1. Imaju apstrakt u navedenoj bazi

2. Su istraživački rad (a ne pregled ili komentar)

3. U apstraktu navode studiju hranjena hranom dobijenom od GMO-a

4. U radu su test subjekti sisari, ribe ili ptice

5. Navode barem jednu meru poređenja s hranom dobijenom od konvencionalnih kultura

Rezultat je sledeći: 42 objavljena rada od kojih u 36 nije utvrđena razlika između GM i konvencionalne hrane. U 4 rada su utvrđeni pozitivni efekti GM hrane (u njima je GM hrana i modifikovana sa tim ciljem), dok su 2 rada pokazala negativni efekat GM hrane. Rezultati ova dva rada nisu ponovljeni u naknadnim istraživanjima.

Alesandro Nikolia (Alessandro Nicolia), Alberto Manco (Alberto Manzo), Fabio Veronezi (Fabio Veronesi) i Danijel Roselini (Daniele Rosellini) objavili su opsežnu meta-analizu* naučnih radova, pregleda,kritika, izveštaja i mišljenja u stručnoj literaturi koja su povezana sa GM organizmima.

Oni su pretražili naučne baze “PubMed” i “ISI Web of Science” i pronašli ukupno 1783 rada objavljena u periodu od 2002. do oktobra 2012. godine, a koji se bave tematikom GMO-a i sigurnosti. Njihov zaključak je sledeći: “…naučna istraživanja do sada nisu utvrdila nikakvu značajnu opasnost direktno povezanu sa korišćenjem GM useva.”

Internet portal Biology Fortified pokrenuo je u jesen 2012. godine projekat “Atlas rizika genetičkog inženjeringa” (eng. Genetic Engineering Risk Atlas, skraćeno GENERA) s ciljem da na jednom mestu napravi katalog naučnih radova objavljenih u recenziranim naučnim časopisima, a na temu rizika povezanog sa GM usevima.

Od avgusta 2014. „GENERA“ je u beta fazi razvoja, dostupna online, i trenutno broji 402 rada. U budućnosti se planira uključivanje i ostalih radova koji su sakupljeni, a kojih ima više od 1 000.

Evropska komisija je 2010. godine objavila izveštaj pod imenom “Decenija istraživanja GMO-a finansiranih od strane EU” (eng. A Decade of EU funded GMO Research) koji pokriva period od 2001. do 2010. godine, a koji se nadovezuje na sličan izveštaj objavljen 2001. godine koji je pokrivao period od 1982. do 2001. godine.

U njima se analiziraju rezultati više od 130 istraživačkih projekata o sigurnosti GMO-a koji su sprovedeni u tom periodu, a u koje je Evropska unija uložila više od 300 miliona evra. U ovim projektima učestvovalo je više od 500 nezavisnih istraživačkih timova i zaključak donesen na osnovu tih istraživanja je da: “… biotehnologija, i posebno GMO, sami po sebi nisu ništa rizičniji od konvencionalnih tehnologija za uzgoj”.

*Meta-analiza je istraživački postupak u kojem se analiza sprovodi nad kombinovanim rezultatima drugih istraživanja.

 

Literatura

Biology Fortified – web stranica dostupna na internet adresi: http://www.biofortified.org/

European Commission (2010). A decade of EU-funded GMO research (2001-2010). Pristupljeno na internet adresi: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Nicolia, A., Manzo, A., Veronesi, F., and Rosellini, D. (2013). An overview of the last 10 years of genetically engineered crop safety research. Critical Reviews in Biotechnology. Rad dostupan na internet adresi: http://www.geneticliteracyproject.org/wp/wp-content/uploads/2013/10/Nicolia-20131.pdf

Preston, C. (2011). Peer Reviewed Publications on the Safety of GM Foods. Pristupljeno 27.01.2014. na internet adresi: http://www.agbioworld.org/biotech-info/articles/biotech-art/peer-reviewed-pubs.html

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s