Kako je paradajz postao simbol GMO-a?

tomatoesDanas veliki broj ljudi genetički modifikovane organizme povezuje s paradajzom. Ako ukucamo “GMO” u Google pretraživač slika, najveći broj dobijenih rezultata jesu različite fotomontaže paradajza. Iako danas ne postoji GM paradajz na tržištu, sredinom devedesetih godina 20. veka, na tržištu Sjedinjenih Američkih Država GM paradajz je bio dostupan.

Genetički modifikovan paradajz komercijalnog imena “Flavr Savr” bio je prva GM biljka odobrena za ljudsku ishranu. Proizvodila ga je američka kompanija “Calgene”. Karakteristike koje je ovaj paradajz trebalo da dobije genetičkom modifikacijom bile su veća otpornost na truljenje, i usporeno sazrevanje i omekšavanje. Te karakteristike omogućile bi mu duži životni vek na policama trgovina.

Američka Agencija za hranu i lekove (eng. Food and Drug Administration) utvrdila je da je “Flavr Savr” siguran te je odobrila njegovu komercijalnu upotrebu 1994. godine. Paradajz je bio dostupan na tržištu SAD-a do 1997. godine, kada je prestala njegova proizvodnja jer se pokazalo da proces genetičke modifikacije nije uspeo da stvori željene karakteristike.

Literatura

Bruening, G., & Lyons, L. M. (2000). The case of the Flavr Savr tomato. California Agriculture, 54 (4), 6-7.

Flavr Savr (n.d.). Pristupljeno 15.02.2014. u online enciklopediji Wiki na internet adresi: http://en.wikipedia.org/wiki/Flavr_Savr

Stone, B. (1994). The Flavr Savr arrives. Pristupljeno u online bazi podataka „Access Excellence @ the National Health Museum” na internet adresi: http://www.accessexcellence.org/RC/AB/BA/Flavr_Savr_Arrives.php

U. S. Food and Drug Administration (1994). Agency Summary Memorandum Re: Consultation with Calgene, Inc., Concerning FLAVR SAVR™ Tomatoes. Pristupljeno na internet adresi: http://www.fda.gov/Food/FoodScienceResearch/Biotechnology/Submissions/ucm225043.htm

Постави коментар