Po čemu je genetički inženjering poseban?

 

Tehnike genetičkog inženjeringa posebne su po tome što nam omogućavaju najprecizniju modifikaciju gena nekog organizma. One nam omogućavaju da, doslovno, uzmemo jedan poželjan gen iz jednog organizma i ubacimo ga u drugi. Ova dva organizma čak ne moraju ni biti iste vrste. Starije metode genetičke manipulacije nam nisu omogućavale ovakvu preciznost.

Možemo, na primer, da uzmemo neki željeni gen iz cveta i ubacimo ga u soju, ili čak da uzmemo gen iz životinje i ubacimo ga u biljku.

Razvoj genetičkog inženjeringa započeo je sredinom sedamdesetih godina dvadesetog veka kada je prvi put jedan organizam modifikovan na ovaj način. U pitanju je bila bakterija.

Dakle, princip iza genetičkog inženjeringa je vrlo jednostavan – uklonimo jedan gen i zamenimo ga drugim.

Advertisements

3 мишљења на „Po čemu je genetički inženjering poseban?

  1. Ono što po meni predstavlja problem je reverzibilnost postupka i lična etika naučnika. Sama metoda nije problem, modifikacija je jednostavno rečeno veštačka mutacija koja podrazumeva širi spaktar mogućnosti manipulacije raznorodnim genetskim materijalom. Čak i ako kažemo da su svi naučni radnici moralni (ogromna većina jeste), postoji mogućnost da neki od njih, čak ne iz materijalnih razloga, proizvedu nereverzibilnu varijantu jedinke koja će nadjačati sve prirodne varijante iste sorte, a put od labaratorije do primene je sve kraći i lakši.. Ovde se, po meni, mora gledati opštija slika, jer svi smo svedoci lakoće narušavanja ekološke ravnoteže.

    Свиђа ми се

    • Ako smo dobro razumeli, Vas, zapravo, brine uticaj GMO-a na biološki diverzitet, je li tako? Pisali smo o tome u sekciji „Razbijanje mitova“, pa pogledajte tamo. Ta je briga, u principu, opravdana, ali sam problem proizlazi iz poljoprivredne prakse, i nije vezan direktno za genetičku modifikaciju. Na poljoprivrednicima leži odgovornost pravilne prakse koja podrazumeva rotaciju useva, između ostaloga.

      Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s